jueves, 6 de febrero de 2020

Carnestoltes
Resultado de imagen de carnaval
El carnaval és, molt possiblement, la festa pagana que més persones celebren i gaudeixen a tot el planeta. Són dies de ball, disfresses i molta diversió.
El fet de disfressar-, pintar-se la cara i celebrar-és un acte que es remunta a l'antiguitat i hi ha algunes evidències que el poble sumeri ja realitzava aquest tipus de celebracions fa 5.000 anys.
Tal com el coneixem avui en dia, el carnaval és una continuïtat dels antics Saturnals, les festivitats romanes que se celebraven en honor a el Déu Saturn.
Arran de l'expansió de l'cristianisme va ser quan més auge va prendre i la festa va adquirir el nom de carnaval, tenint com a motiu principal el fet d'acomiadar de menjar carn i de portar una vida llicenciosa durant el temps de quaresma.
Eren tres dies de celebració en gran, en el que gairebé tot estava permès; d'aquí un dels motius d'anar disfressat, tapar-se la cara i salvaguardar l'anonimat. Avui en dia, aquesta celebració s'ha allargat una setmana, començant en la majoria de llocs el Dijous Gras.
Aquesta comiat a la carn es realitzava els dies previs a l'Dimecres de cendra, data en la qual es donava començament a la quaresma; un període de quaranta dies (fins al Diumenge de resurrecció) que es destinava a l'abstinència, recolliment i el dejuni, acompanyat d'oracions, penitència i espiritualitat religiosa.
Carnaval de Venecia:


    Resultado de imagen de carnaval de venecia
  • Historia:

Es diu que el carnaval va començar per una victòria de la República de Venècia contra el Patriarca d'Aquileia, Ulrico vaig donar Treven, en 1162. Per l'alegria d'aquesta victòria, la gent es va aglomerar a la Piazza San Marco.
Si bé el seu origen pot estar en el segle XI, el carnaval de Venècia va ser oficialitzat quan Christopher Tolive, secretari principal de Dux de Venècia, s'ho va plantejar a les autoritats en 1296 amb la finalitat que hi hagués contacte entre les classes altes i les baixes , entre altres motius. El Dux li dóna la seva aprovació aquest mateix any.Durant el segle XVII, el festival barroc va ajudar a salvar la imatge prestigiosa de Venècia al món.En 1797, Napoleó Bonaparte, durant la seva ocupació sobre Venècia, va prohibir les celebracions de l'carnaval per por que es generessin conspiracions. Els carnestoltes es van anar restablint gradualment des de l'inici en 1896 i de forma oficial, el 1979. Des de llavors, la festivitat dóna inici cada començament de la quaresma cristiana, és a dir, a partir de dimecres de ceniza.El Carnaval de Venècia va aconseguir el seu màxim esplendor al segle XVIII, quan molts aristòcrates de diferents llocs visitaven Venècia, sent el més normal que els prínceps i nobles s'escapessin a gaudir durant alguns dies, o fins i tot mesos, de les festivitats. No obstant això, el carnaval va ser prohibit per l'emperador d'el Sacre Imperi Romà Germànic, i més tard emperador d'Àustria, Francisco II, a l'igual que l'ús de máscaras.
Resultado de imagen de carnaval de venecia vestimenta
  • Aspectes culturals:
Aquest Carnaval és totalment diferent als que s'observen en la resta de món. Durant els 10 dies de celebració d'aquesta festa, la gent es disfressa i surt al carrer a passejar i a prendre fotos, ja sigui en desfilades organitzades o improvisats. Avui milers de visitants acudeixen a Venècia en aquestes dates per admirar els espectaculars disfresses dels que inverteixen milers d'euros per lluir com una estrella durant alguns dies de l'any o només per barrejar-se entre la gent i perdre pels carrerons d'aquesta ciutat única. El Gran Canal de Venècia també és un escenari molt important on mirar les gòndoles o passar menjant una frittella, dolç típic. El rècord de visitants i esdeveniments s'arriba al dia dimarts de Carnestoltes.
Resultado de imagen de carnaval de venecia vestimenta
  • Vestimenta:
Els vestits que es posen són característics de segle XVIII venecià. Abunden les maschera nobile i maschera de l'Galeone, una careta blanca amb vestidura de seda negra o de foscos colors i barret de tres puntes. Després de 1972 s'han anat sumant altres colors als vestits, encara que les màscares segueixen sent en la seva majoria blanques, platejades i daurades.

Carnaval Rio de Janeiro:
Resultado de imagen de carnaval de rio de janeiro
  • Historia:
Les celebracions de carnaval van ser portades a Brasil per navegants espanyols, portuguesos i holandesos on es van barrejar amb la cultura afro-brasilera, adquirint el seu caràcter especial, i s'associen amb desfilades amb carrosses, disfresses, balls populars i excessos. Tot i la inspiració catòlica, els seus orígens europeus es remunten a una classe de carnaval anomenat introit ( "entrada" en llatí) i entrudo en idioma portuguès, que es caracteritza pel joc de tirar-se aigua d'una persona a una altra per purificar el cos. El entrudo va ser prohibit sense massa èxit a mitjan el segle XIX, perquè era considerat violent per les classes socials altes (es diu que algunes persones morien per infeccions i altres malalties a causa que algunes vegades es llançaven fruites podrides) .Les celebracions de carnaval van ser dutes a Brasil per navegants espanyols, portuguesos i holandesos on es van barrejar amb la cultura afro-brasilera, adquirint el seu caràcter especial, i s'associen amb desfilades amb carrosses, disfresses, balls populars i excesos. tot i la inspiració catòlica, les seves orígens europeus es remunten a una classe de carnaval anomenat introit ( "entrada" en llatí) i entrudo en idioma portuguès, que es caracteritza pel joc de tirar-se aigua d'una persona a una altra per purificar el cos. El entrudo va ser prohibit sense massa èxit a mitjan el segle XIX, perquè era considerat violent per les classes socials altes (es diu que algunes persones morien per infeccions i altres malalties a causa que algunes vegades es llançaven fruites podrides).
Musica:
  1. Samba:Originat en Badia, però desenvolupat a Rio de Janeiro entre fins de segle XIX i els primers anys de segle XX, la samba segueix sent un dels estils musicals més populars del Brasil. Des samba-Cançõés íntimes (cançons de samba) cantades en bars fins explosius desfilades de tambors realitzats durant el carnaval, la samba sempre evoca un ambient càlid i vibrant. En la dècada de 1930, un grup de músics dirigit per Ismael Silva va fundar al barri de Estácio de Sá la primera escola de samba, Deixa Falar. Van transformar el gènere musical perquè s'adapti millor a la rua de carnaval. En aquesta dècada, la ràdio va difondre la popularitat de l'gènere en tot el país, i amb el suport de la dictadura nacionalista de Getúlio Vargas, la samba es va convertir en la "música oficial" del Brasil.
  2. Frevo:Frevo és una àmplia gamma d'estils musicals provinents de Recife i Olinda, Pernambuco, Brasil, tots els quals estan tradicionalment associats amb el Carnaval brasiler. Es diu que la paraula frevo ve de frever, un mal dir de la paraula portuguesa ferver (bullir). Es diu que el so de l'frevo farà que els oients i ballarins sentin com si estiguessin bullint a terra. La paraula frevo normalment s'usa indistintament per significar la música frevo o la dansa frevo.

Resultado de imagen de carnaval de rio de janeiro


























No hay comentarios:

Publicar un comentario